top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMirjam van Donselaar

Crashcourse: wat is de BCs Toegepast Psycholoog?

Coaching - Training - Advies- Assessments - Onderzoek - Voorlichting - Samenwerking - Professionaliseren

De Toegepast Psycholoog is een psycholoog die van veel markten thuis is maar het is niet hetzelfde als een klinisch psycholoog. De klinisch psycholoog mag bijvoorbeeld een diagnose stellen, en dat mogen wij dan weer niet, en zo zijn er nog wel meer verschillen. Wij, als Toegepast Psychologen, zijn opgeleid tot expert in de psychologie op allerlei gebieden van de samenleving, met name het verklaren van gedrag in allerlei situaties zoals op werk, thuis, in instellingen, bij organisaties, in commerciële bedrijven, etc. U moet dan bijvoorbeeld denken aan aan:  keuzes maken: waarom koopt men in de supermarkt eerder Coca Cola dat men het huismerk koopt? Verbetering en advies: Waarin kan iemand zich optimaliseren op het gebied van werk, vaardigheden en talenten? Samenwerken: Wat is er in een team nodig om de communicatie vlotter te laten verlopen? Coaching: Wat heeft onze leidinggevende nodig zodat hij beter overwicht heeft? Training: Hoe kunnen onze werknemers minder stress ervaren? Werving en Selectie/Assessen: Wat is de beste kandidaat voor ons bedrijf?  Voorlichting en gedragsverandering: Hoe kan ik mijn klantgedrag veranderen en omvormen tot een nieuw koopgedrag? Hoe maken we een goede voorlichting voor onze doelgroep? Dit en nog veel meer is echt onze cup-of-tea.

Wij zijn niet één enkele beroepsbeoefenaar, nee, wij zijn gespecialiseerd en opgeleid tot verschillende beroepsgroepen, want veel in ons leven komt neer op, jawel: psychologie. Waarom doet men rode schoenen aan en geen grijze? Waarom werkt positieve motivatie beter dan negatieve, binnen jouw werkteam? Wij kunnen gedragingen onderzoeken en verklaren vanuit theorie en vanuit praktijk. Daarna zijn we in staat op een praktische manier een conclusie naar de praktijk toe te vertalen in de vorm van coaching, training, een advies, een implementatieplan of een voorlichting. Een Toegepast Psycholoog zoekt dan ook naar de ideale combinatie tussen de praktijk en de theorie, de ultieme afstemming wat resulteert in maatwerk: datgene wat past, het maakt niet uit hoe, maar wij doen het.  Om dit alles goed te doen hebben we een enorme oefening gekregen in gespreksvoering, omgaan met weerstand, presenteren, motiveren, rapporten schrijven, observeren, interviewen, assessments uitvoeren, werkvormen bedenken, projecten organiseren en monitoren, theoretisch en praktisch onderzoek doen (desk-research en veld-research), vergaderen, evalueren, intervisie leiden en samenwerken.

Wij zijn onderzoekers, trainers, coaches en begeleiders, voorlichters, assessoren, adviseurs, gewiekst in de professionalisering van anderen en onszelf, we kunnen goed samenwerken doch zelfstandig zijn en zijn allround inzetbaar. Dit alles met het oog op gedrag en verschillende achtergronden in psychologie zoals ontwikkelingspsychologie, sociale psychologie, ethiek, groepsdynamica en nog veel meer. Wanneer u een Toegepast Psycholoog binnen haalt, heeft u er een complete psycholoog bij die u, uw medewerkers of uw organisatie evidence-based en zeer praktisch kan helpen koersen naar een hoger niveau.


182 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page