top of page
Donkere wolken
Rouw- en Stervensbegeleiding
White Lillies
Stervensbegeleiding
Rouwbegeleiding

Het klinkt raar, begeleiding in het sterven. Maar toch, we hebben ook begeleiding in het geboren worden en in het leven zelf, dus waarom dan niet wanneer we dood gaan?
Sterven is eng, moeilijk en soms valt het ons zwaar. We moeten alles achterlaten wat we gewend zijn, we zien onze dierbaren die verdrietig zijn omdat ze ons gaan verliezen, we hebben misschien pijn of angst, voelen ons schuldig en hebben vragen over hoe ons einde eruit zal komen te zien. We vragen ons af of we veel leed gaan ervaren voordat we dan eindelijk gaan, of dat onze kinderen of partner het wel redt zonder ons of vragen over euthanasie of de uitvaart.

Bij dit alles kan ik naast u staan om dit met u uit te zoeken. Ik heb ervaring met al het geregel rondom euthanasie, met thuiszorg inschakelen, vragen over medicatie, contacten binnen de uitvaartwereld, begrafenis en uw wensen rondom de uitvaartceremonie. Ik ben natuurlijk geen arts of verpleegkundige, maar ik kan u wel de informatie geven en ik weet wie u moet hebben om iets te regelen als u niemand heeft die dit voor u kan doen.
Daarnaast is het soms prettig om iemand naast u te hebben staan die niet schrikt van het idee van sterven. Er hangt immers nog een groot taboe rond. Het is dan fijn dat er iemand is die u serieus neemt in uw wensen en gevoelens, iemand die bij u is en zonder oordeel of sterke emotionele betrokkenheid kan luisteren naar u en uw wensen of zorgen. Het is fijn te weten dat er iemand is waarop u kunt leunen wanneer u zich zorgen maakt of angst hebt voor wat komen gaat, iemand die empathisch is en de tijd voor u neemt om u volledige, liefdevolle aandacht te geven.

Soms zijn religieuze of spirituele vraagstukken iets waar u met iemand over wilt praten. Ik heb een opleiding tot Rouwvrouw gedaan bij Linda Wormhoudt en hierin veel kennis opgedaan over begrafenis- en rouwrituelen binnen verschillende spirituele stromingen en religieuze tradities. Ik heb ervaring met het opzetten en uitvoeren van rituelen mocht u dit willen bij uw uitvaart of ook voor die tijd. Het kan ook zijn dat u met niemand over uw overtuigingen kunt praten, of dat u piekert over wat er kan zijn na de dood. Ook die vragen kunt u bij mij kwijt.

Net zoals bij stervensbegeleiding bied ik begeleiding aan bij de verwerking na het overlijden van een dierbare. Dit kan een partner zijn, een ouder, vriend, broer, zus, tante, of zelfs een huisdier of ander dier waar aan u erg gehecht was.

Zelf heb ik mijn vader verloren op 26-jarige leeftijd. Als enig kind, waarbij mijn vader alleen en ongehuwd was, heb ik dit als zeer ingrijpend en dichtbij meegemaakt. Niet alleen draaide ik op voor alle financiële zaken als belasting en het huis met de gehele inboedel, maar ook met het overlijden van mijn vader zelf en alles wat daarbij kwam kijken, van euthanasie-aanvraag tot pijnbestrijding tot uitvaartceremonie.
Ik heb ervaring met het lopen naast iemand op de weg naar de dood toe, en weet dus hoe dat voor de dierbaren rondom de stervende ongeveer is. Het gevoel van onmacht, jouw geliefde of dierbare te zien lijden, het geregel er om heen, de erfenis, de uitvaartceremonie en de pijn van het verlies zelf, laat zijn sporen achter.

Vanuit mijn eigen ervaring sta ik graag ook aan uw zijde wanneer u dit meemaakt, omdat ik destijds ook  iemand had willen hebben die naast me stond in dit hele proces en me er door heen kon slepen. Zeker wanneer u alleen bent in uw rouw, of u alleen voelt in uw rouw, is het fijn dat er iemand naast u staat die niet schrikt van tranen, naar u luistert, u helpt met alles te regelen, helpt uw gedachten te ordenen, uw rouw vorm te geven en hier op een specifieke manier uiting aan te geven zodat u het verlies in de toekomst misschien een plekje kunt geven .

 

Kalme zee
Wat kan ik u bieden?

Stervensbegeleiding


1. Begeleiding bij het sterven op emotioneel gebied. In de vorm van gesprekken over uw angsten, zorgen en andere gevoelens.

2. Begeleiding bij spirituele en/of religieuze vraagstukken zoals uitvaartceremonie, vragen over hiernamaals, vragen en behoefte aan bepaalde rituelen of ceremonies.

3. Begeleiding bij informatie over euthanasie, thuiszorg en andere zorggerelateerde vragen. Ik heb een achtergrond in de zorg en kan u veel vertellen wat de mogelijkheden zijn. Ik schakel zelf geen zorg in en teken geen papieren. Ik kan u alleen wijzen op bepaalde zaken en instanties en eventueel bellen naar bepaalde organisaties of personen indien u dit zelf niet kunt of moeilijk vindt.

4. Begeleiding bij het contact met u en uw familie, vrienden en partner. Ik zorg er voor dat het gesprek over de dood mogelijk gemaakt kan worden indien u daar moeite mee heeft. In zo'n gesprek worden er de dingen besproken die u belangrijk vindt zoals bijvoorbeeld pijn, zorgen, erfenis, hiernamaals, uitvaart, etc.

5. Onbeperkt online en telefonisch contact, ook in de avonduren, tijdens het traject. Het is fijn te weten dat er altijd iemand is die u kunt bellen.

Kaarsen van de kerk

Rouwbegeleiding

1. Begeleiding bij rouw op emotioneel gebied. In de vorm van gesprekken maar ook op andere manieren. Soms is het gewoon fijn als er iemand in huis is, er iemand aanwezig is. Soms bent u bang of durft u niet alleen te zijn. Dit kan in overleg soms ook in de avonduren maar nachtdiensten zijn helaas niet mogelijk, hoewel ik wel telefonisch bereikbaar ben gedurende de nacht.

2. Begeleiding bij spirituele en/of religieuze vraagstukken zoals vragen over de ziel, het hiernamaals, bijna-doodervaringen en lotsbestemming. Dit allemaal met oog voor  verschillende spirituele stromingen of tradities. Zelf ben ik erg bekend met westerse spirituele stromingen  zoals het christendom en pre-christelijke tradities die tot op heden invloed uitoefenen binnen onze cultuur. Ook ben ik bekend met het gedachtegoed van Eckhart Tolle, de Cursus in Wonderen en het boeddhisme.

3. Begeleiding bij informatie over euthanasie, thuiszorg en andere zorggerelateerde vragen. Ik heb een achtergrond in de zorg en kan u veel vertellen wat de mogelijkheden zijn. Ik schakel zelf geen zorg in en teken geen papieren. Ik kan u alleen informeren over bepaalde zaken en eventueel bellen naar bepaalde instanties als u daarin niet toe in staat bent. Ik kan u, als partner, vriend of vriendin van uw dierbare, helpen met de zorg voor deze zaken als u zelf overmand bent door verdriet, angst of andere zorgen. Er komt tijdens de laatste fase van het leven en na de dood van een geliefde veel op u af.

4. Begeleiding bij het vormgeven van rouw door middel van rituelen, symbolen, herdenkingen en meer. Ik help u om door middel van deze methodes de rouw behapbaar te maken, zodat u niet bedolven wordt door alle hevigheid van de emoties. Ik kan u helpen om in deze wirwar van gevoelens en gebeurtenissen het overzicht te behouden om het leven toch nog het hoofd te kunnen bieden. Ook help ik u om de dood van uw dierbare hopelijk een plekje te kunnen geven en de stap te maken richting naar de rest van uw eigen leven. Dat is namelijk ook belangrijk, ook al lijkt het voor u soms van niet wanneer iemand wegvalt waarmee u zo'n bijzondere band had.

5. Onbeperkt online en telefonisch contact, ook in de avonduren, tijdens het traject. Het is fijn te weten dat er altijd iemand is die u kunt bellen.

Hoe werkt het?

Om de begeleiding aan te vragen stuurt u mij een bericht via het contactformulier van deze website of vraagt u via online boeken een intakegesprek aan. Dit intakegesprek is gratis en vrijblijvend waarin we kennismaken met elkaar en bespreken hoe we de begeleiding vorm gaan geven en waar behoefte aan is en nodig is. Ook de frequentie, duur en de betaling worden afgesproken. Soms duurt de begeleiding kort omdat alles erg snel gaat. Soms duurt het langer, meerdere maanden bijvoorbeeld. Voor al deze situaties vinden we een passende manier voor de begeleiding die ik u zal bieden. Naast de fysieke begeleiding is er tijdens de begeleiding de mogelijkheid tot onbeperkt telefooncontact. Dit betekent dat telefonische begeleiding, op afgesproken tijden, deel uitmaakt van de begeleidingstrajecten. Dit kan niet de hoofdmoot zijn, maar is slecht een prettige extra op het begeleidingstraject.
Bij aanvang van het eerste gesprek van de begeleiding tekenen beide partijen een overeenkomst waarin staat wat is afgesproken. U ontvangt uiteraard hier een kopie van.
U betaalt de factuur voorafgaand aan de begeleiding. U kunt dit in één keer voldoen of in drie termijnen. Blijkt het dat de tijd anders loopt en de situatie veranderd, passen we de overeenkomst aan en maken wij een nieuwe factuur op. Blijkt het dat de begeleiding onverwacht gestopt wordt wegens overlijden (in het geval van stervensbegeleiding) hoeft u de overige termijnen niet meer te betalen.
Verder zijn de Algemene Voorwaarden , de Privacy Verklaring op de stervens- en rouwbegeleiding van toepassing. Wilt u meer weten over wie ik ben en hoe ik in de begeleiding sta, leest u dan meer over mij bij OVER en bij Coaching,
Voor alle duidelijkheid, wat ik niet ben is: arts, verpleegkundige, verzorgende, iemand die medicatie toedient, mantelzorger, iemand die slaapdiensten draait.

Als u nog vragen hebt kunt u mij altijd een bericht sturen via het contactformulier van deze website.

bottom of page