top of page
Zebrapad
Stress - coaching

"Overspannen? Nee, dat denk ik niet. Ik heb het wel een beetje druk, maar dat heeft toch iedereen?  Dat gaat wel weer voorbij op den duur. Ik slaap gewoon alleen slecht, daar moet ik weer beter om letten. Ja, ik ben wel vaak moe, soms kan ik niet meer. Maar ik moet me niet zo aanstellen, anderen werken nog harder dan ik!"
Dit hoor ik vaak net voordat iemand gediagnosticeerd wordt met overspannenheid. Druk zijn we tegenwoordig allemaal, er wordt ontzettend veel van ons verwacht op de werkvloer en na ons werk hebben we cursussen, feestjes, kinderen, zwemles, sporten, vrienden en nog veel meer.
Op een nacht kan je niet slapen, het overweldigt je allemaal. Alle afspraken en al je to-do-lijstjes duizelen voor je ogen. Je overziet het niet meer, waar moet je in godsnaam beginnen? Er is geen tijd en je bent moe, voelt druk op je borst en je ervaart een onrustig gevoel. Je herinnert je van alles wat je gedurende de dag bent vergeten omdat je je niet kon concentreren en niks lijkt meer te blijven hangen in je hoofd. Je mist je partner terwijl hij of zij naast je ligt en je kan je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst nog iets echt helemaal voor jezelf hebt gedaan.
Je blijft woelen in bed maar het lukt niet meer om in slaap te komen. "oh nee, dit kan ik er niet ook nog bij hebben, ik kan de dag met drie uur slaap echt niet aan!"

Klinkt dit bekend? Dan is het de hoogste tijd om in te grijpen want dit zijn tekenen dat de druk te hoog oploopt bij je... Teveel mensen lopen rond met ernstige spanningsklachten. De prestatiedruk ligt hoog, er is erg veel te doen, we staan altijd aan en alles is altijd wakker, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Daarnaast heerst er een cultuur in onze maatschappij die veel waarde hecht aan individualistisch problemen oplossen en is het tonen van emoties of steun vragen aan elkaar, toch nog flink taboe. We moeten sterk zijn, ons niet aanstellen, onszelf vermannen en krachtig en hard doorwerken. Nee, schudt je nu misschien wel met je hoofd, ik niet. Maar eerlijk waar, soms hebben we deze attitude niet eens door van onszelf, tot we merken dat we de huilende collega veroordelen en "een mietje" vinden en we ons beseffen dat we niet meer goed weten waar we staan in het leven of wie we zijn.
Het kan niet altijd zomer zijn, soms wordt de spanning ons te veel en weten we niet meer hoe we onze balans kunnen hervinden, ons rustpunt, onze kern en dat wie we zijn lijkt te zijn begraven onder een berg met "moeten" en "doorgaan". Wil jij jezelf weer terug? Je plezier weer terug? Je verbinding met anderen, je slaap, je ontspanning, je vrolijkheid en het genieten van dingen weer terugvinden?

 

Haar in de wind
Vrouw in pijn
langdurige stress
Stress- en burn-out coaching

Stress is een reactie van ons lichaam op iets wat onze hersenen als "gevaarlijk bestempelen", dit kan van alles zijn, of het nu fysiek gevaarlijk is of niet, ons zenuwstelsel reageert hetzelfde: vechten, vluchten of bevriezen. Wat er dan gebeurt in het lichaam, is dat de bijnieren adrenaline aanmaken, onze spieren zich aanspannen en onze hartslag versnelt. Als het "gevaar" langer dan enkele minuten duurt gaat de bijnierschors cortisol aanmaken, het stress-hormoon. Dit zorgt er voor dat we gevaarlijke situaties beter onthouden zodat we ervan kunnen leren in de toekomst. Vroeger moesten we voor ieder klein geluid in het donker waakzaam zijn, inmiddels kunnen we door onze moderne leefstijl wel wat meer ontspannen, maar onze hersenen zijn helaas nog op de oude manier ingesteld en reageren op het minste geringste met een lichte of zware stress-reactie.
Op zich is stress niet erg, het houdt ons scherp, waakzaam, alert en maakt ons leven uitdagend! Langdurige stress is echter slopend voor geest en lichaam. Balans is wederom het sleutelwoord, balans tussen inspanning en ontspanning. Maar soms is die balans ver te zoeken en ben je hem zelf helemaal kwijt, dan is het misschien goed om hulp te zoeken zodat iemand je kan helpen om je eigen balans weer te hervinden en belangrijker nog: te behouden.

Langdurige stress en het effect op onze geest:
- meer risico op angsten en depressies
- geheugenverlies
- moeite met plannen en organiseren
- moeite met controleren van emoties
- moeite met nieuwe dingen leren
- overgevoeligheid voor prikkels

Langdurige stress en het effect op ons lichaam:
- verminderd immuunsysteem
- spierspanningen met als gevolg: pijn
- hoge bloeddruk
- vermoeidheid
- slaapproblemen
- verhoogde eetlust en overgewicht
- hoofdpijn

 

Sterretjes

Kom direct in contact door het formulier in te vullen, dan plannen we een afspraak voor een gratis intakegesprek zodat je zo snel mogelijk op weg naar herstel bent!

Contact

Bedankt voor de inzending!

De keuze om meer te doen met stress- en burn-out coaching kwam doordat ikzelf door een periode heen ging met veel stress en slapeloosheid, en daarnaast zag dat de vele gebieden waarop ik werkzaam was elkaar aanvulden en versterkten als het ging om stress-reacties. Ik kreeg ook veel cliënten met angst en burn-out en het viel me op dat ook het omgaan met emoties veel cliënten erg lastig vonden.
Ik heb me daarom een tijd lang erg goed ingelezen op dit onderwerp en zag ook dat de natuur-coaching en de beweging erg veel voor mensen kon betekenen als het ging om langdurige spanning.

Burn-out coaching en stress-coaching volgt bij mij een aantal stappen, namelijk die van Annita Rogier haar methode uit "Handboek coachen bij stress en burn-out":

1. Oriëntatie
We hebben een intakegesprek en ik leer jou kennen, jouw werkomgeving, jouw woonsituatie, wie je bent en hoe je met dingen omgaat.

2. Eerste analyse van stress-klachten en stress-bronnen
Bij deze stap kijken we naar de balans tussen spanning- en ontspanning, naar wat je rust geeft, de aanleiding van de stress, je omgeving, hoe je je grenzen aangeeft, hoe je met emoties omgaat; eigenlijk een analyse van de klachten en hoe je er tot nu toe met bent omgegaan.

3. Herstellen van energie en fysieke conditie
Hier maken we een plan voor het herstel van je fysieke en geestelijke energie. We kijken naar voeding, slaappatroon, beweging en/of sport, sociale steun en contacten, werk, ontspanningsmethoden en nog veel meer.

4. Omgaan met stress en emoties
Bij deze stap behandelen we hoe je bent omgegaan met stress en emoties en of dit anders kan, waardoor je je beter voelt.

5. Versterken van competenties
Bij stap 5 kijken we naar het versterken van bepaalde competenties zoals assertiviteit, communicatie, plannen en organiseren, grenzen herkennen en aangeven, zelfvertrouwen versterken, en nog veel meer.

6. Levensmissie, talenten en drijfveren
Stap 6 gaat over levensmissie, motivatie en talent. Wat drijft je? Waar wordt je blij van? Hoe doe je dit in je werk? Waar krijg je energie van? Wil je hier iets in veranderen?

7. Match met sociale omgeving en werk
Hier kijken we naar jou en de match met je omgeving, waaronder sociale contacten en werk. Past je werk eigenlijk wel bij je? Zo nee, wat wil je dan gaan doen? Eventueel in combinatie met een TMA-talentenonderzoek kunnen we kijken naar iets anders. Of, als je je werk wel leuk vindt, wat kan er veranderd worden zodat je weer kunt gaan werken?

8. Werkhervatting, terugvalpreventie en follow-up
Hier maken we een plan om werk te hervatten, om het leven weer te hervatten, zorgen we voor een terugval-plan zodat je weet wat je moet doen als het weer uit balans dreigt te raken en plannen we een follow-up gesprek om contact te houden.

Deze stappen kunnen worden gecombineerd met de TMA- talentenanalyse, een sessie volledig gewijd aan mindfulness, aan slaap of aan voeding. Ook kan een massage deel uitmaken van het coachingstraject. Over het algemeen duurt een traject 8 of 9 sessies, u kunt de tarieven vinden onder het kopje "tarieven" in het menu.

bottom of page